‘Why fairy tales are really scary tales’ Reading Answers Explanation- CAM 15

‘Why fairy tales are really scary tales’ Reading Answers Explanation- CAM 15

Here are explanations of the Questions of passage named ‘Why fairy tales are really scary tales’ which is from the Cambridge 15 book. The Questions that have been asked are ‘Complete the statement’, MCQs’ and ‘Summary Blanks’. You will find the locations of the Reading Answers, Keywords(highlighted and underlined) and justifications. 

‘Why fairy tales are really scary tales’ Reading Answers Explanation- CAM 15

Questions 27-31

Complete each sentence with the correct ending, A-F, below.

Write the correct letter, A-F, in boxes 27-31 on your answer sheet.

27.  In fairy tales, details of the plot

Location: 1st paragraph

Explanation: The answer to this question is in the first line of the paragraph. ‘People of every culture tell each other fairy tales… same story often take a variety  of forms in different parts of the world…’Here ‘variety’ and ‘considerable’ are synonyms. Moreover, ‘different parts of the world’ refers to ‘global variation…’

Answer: C

28.  Tehrani rejects the idea that the useful lessons for life in fairy tales

Location: 2nd paragraph

Explanation: The main keyword ‘Tehrani’ helps to locate the answer in the second line of the paragraph. ‘It might be what we find…it’s got this survival-relevant information in it…but his research suggests otherwise…’Here, ‘survival-relevant information’ means ‘useful lessons for life…’Thus, this makes an answer very clear.

Answer: B

29.  Various theories about the social significance of fairy tales

Location: 2nd paragraph

Explanation: The answer to this question is in the last two lines of the paragraph. ‘We have this huge gap in our knowledge…despite the fact that we know this genre is incredibly ancient one…’Here, ‘incredibly ancient one’ give reference to ‘without factual basis…’.Furthermore, ‘that hasn’t stopped anthropologists, folklorists..devising theories…’Here these are the theories that have been developed.

Answer: F

30.  Insights into the development of fairy tales

Location: 3rd paragraph

Explanation: The main keyword is ‘development’ and it has been written in the first line of the paragraph. ‘To work out…biologists compare the characteristics of living species in a process called ‘phylogenetic analysis’…’Here, phylogenetic is a method used in biological research.

Answer: A

31.  All the fairy tales analysed by Tehrani

Location: 4th paragraph

Explanation: The location of the answer is in the second line of the paragraph. The writer says, ‘Checking for variants…he ended up with 58 stories recorded from oral traditions…’Here, ‘recorded from oral traditions’ has been paraphrased as ‘were originally spoken rather than written…’ in the question.

Answer: E

A     may be provided through methods used in biological research.

B     are the reason for their survival.

C     show considerable global variation.

D     contain animals which transform to become humans.

    were originally spoken rather than written.

F     have been developed without factual basis.

Questions 32-36

Complete the summary using the list of words, A-I, below.

Write the correct letter, A-I, in boxes 32-36 on your answer sheet.

Phylogenetic analysis of Little Red Riding Hood

Tehrani used techniques from evolutionary biology to find out if 32………………….. existed among 58 stories from around the world.

Location: 4th paragraph

Explanation: The main keyword ’58 stories’ helps to locate the answer in the last line of the paragraph. ‘Once his phylogenetic analysis had established that they were indeed related…’In this statement, phylogenetic analysis is technique used from evolutionary biology. Moreover, ‘related’ and ‘link’ are synonyms.

Answer: D

He also wanted to know which aspects of the stories had fewest 33…………………., as he believed these aspects would be the most important ones.

Location: 5th paragraph

Explanation: The main keyword ‘aspects of the  stories…’ helps to locate the answer in the first line of the paragraph. ‘First he tested…aspects of the story alter least as it evolves indicating their importance…’Here, ‘least’ means ‘fewest’. Furthermore, ‘alter’ and ‘variations’ are synonyms.

Answer: F

Contrary to other beliefs, he found that some 34……………………. that were included in a story tended to change over time, and that the middle of a story seemed no more important than the other parts.

Location: 6th paragraph

Explanation: The answer to this question is in the first line of the paragraph. The writer says, ‘However, Tehrani found no significant difference in the rate of evolution of incidents compared…’Here, ‘compared’ and ‘contrary’ are synonyms. Moreover, incidents mean events. Thus, the answer is ‘events’

Answer: B

He was also surprised that parts of a story which seemed to provide some sort of 35…………………. were unimportant.

Location: 7th  paragraph

Explanation: The main keyword is ‘surprised’ and its reference is there in the first two lines of the paragraph. ‘But the really big surprise came…important information about the environment and the possible dangers…However, in the next line, ‘Yet in his analysis…seemingly trivial details…’. Here, ‘seemingly trivial’ means ‘unimportant’. Furthermore, ‘possible dangers’ refers to warnings.

Answer: C

The aspect that he found most important in a story’s survival was 36…………………

Location: 8th  paragraph

Explanation: The answer to this question is in the first line of the paragraph. ‘The answer, it would appear, is fear­–blood-thirsty…eating of the grandmother by the wolf…best preserved of all…’Here, best preserved means most important. ‘fear’ and ‘horror’ are synonyms.

Answer: G

A     ending                  B     events                  C     warning

D     links                      E     records                 F     variations

G     horror                   H     people                 I     plot

Questions 37-40

Choose the correct letter, ABC or D.

Write the correct letter in boxes 37-40 on your answer sheet.

37.  What method did Jamie Tehrani use to test his ideas about fairy tales?

A   He compared oral and written forms of the same stories.

B   He looked at many different forms of the same basic story.

C   He looked at unrelated stories from many different countries.

D   He contrasted the development of fairy tales with that of living creatures.

Location: 4th paragraph

Explanation: The location of the answer is in the first line of the paragraph. ‘Tehrani’s analysed focused on Little Red Riding Hood…in many forms, which include another western fairy tale…’Here, ‘Little Red Riding Hood’ is a basic story that has many different forms.

Answer: B

38.  When discussing Tehrani’s views, Jack Zipes suggests that

A   Tehrani ignores key changes in the role of women.

B   stories which are too horrific are not always taken seriously.

C   Tehrani overemphasizes the importance of violence in stories.

D   features of stories only survive if they have a deeper significance.

Location: 9th paragraph

Explanation: The main keyword ‘Jack Zipes’ helps to locate the answer in the first three lines of the paragraph. ‘He believes the perennial theme of a women…explains why they continue to feel relevant…’Here, ‘perennial theme means deeper significance. ‘Continue to feel relevant’ means ‘survive’

Answer: D

39.  Why does Tehrani refer to Chinese and Japanese fairy tales?

A   to indicate that Jack Zipes’ theory is incorrect

B   to suggest that crime is a global problem

C   to imply that all fairy tales have a similar meaning

D   to add more evidence for Jack Zipes’ ideas

Location: 9th paragraph

Explanation: The answer to this question is in the  second last line of the paragraph. ‘But Tehrani points out that although this is often the case in western versions, it is not always true elsewhere…’Here this statement makes an answer very clear. ‘Not always true’ means incorrect. Therefore, the answer is A.

Answer: A

40.  What does Mathias Clasen believe about fairy tales?

A   They are a safe way of learning to deal with fear.

B   They are a type of entertainment that some people avoid.

C   They reflect the changing values of our society.

D   They reduce our ability to deal with real-world problems.

Location: Last paragraph

Explanation: The main keyword ‘Mathias Clasen’ helps to locate the answer in the last line of the paragraph. ‘Clasen believes that scary stories teach us what it feels like to be afraid without having to experience real danger…’Here ‘fear’ and ‘afraid’ are synonyms. Moreover,‘without.. experience real danger means they are safe way of learning. Thus, the answer is A.

Answer: A

‘Why fairy tales are really scary tales’ Reading Answers Explanation- CAM 15.

Sheet glass manufacture: the float process- Reading Answers Explanations- CAM Test

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *