‘What is exploration?’- Reading Answers Explanations- CAM-15

Here are explanations of the Questions of passage named ‘What is exploration?’ which is from the CAM 15 book. The Questions that have been asked are ‘Blanks’, MCQs’ and ‘finding writer names’. You will find the locations of the Reading Answers, Keywords(highlighted and underlined) and justifications.
Questions 27-32
Choose the correct letter, A, B, C or D.
Write the correct letter in boxes 27-32 on your answer sheet.

27. The writer refers to visitors to New York to illustrate the point that.

A   exploration is an intrinsic element of being human.
B   most people are enthusiastic about exploring.
C   exploration can lead to surprising results.
D   most people find exploration daunting.
Location: 1 st paragraph
Explanation: The main keyword ‘New York’ helps to locate the answer in the first line of the paragraph as ‘Our desire to discover, and then share that new-found knowledge, is part of what makes us human…’Here ‘discover’ and ‘exploration’ are synonyms.
Answer: A

 

28. According to the second paragraph, what is the writer’s view of explorers?

A   Their discoveries have brought both benefits and disadvantages.
B   Their main value is in teaching others.
C   They act on an urge that is common to everyone.
D   They tend to be more attracted to certain professions than to others.
Location: 2nd paragraph

Explanation: The main keyword ‘explorers’ has been written exactly in the first line of the paragraph as ‘explorers as a peculiar breed-different from the rest of us…however, don’t take away from the fact that we all have this inquiring instinct…’Here ‘we all have this inquiring instinct…’ is visible as ‘an urge that that is common to everyone’
Answer: B

29. The writer refers to a description of Egdon Heath to suggest that

A   Hardy was writing about his own experience of exploration.
B   Hardy was mistaken about the nature of exploration.
C   Hardy’s aim was to investigate people’s emotional states.
D   Hardy’s aim was to show the attraction of isolation.
Location: 3rd paragraph
Explanation: The main keyword ‘Egdon’ helps to locate the answer in the first line of the paragraph as ‘Egdon Health’ …suggest the desires and fears of his characters…’ Here ‘desires and fears’ are emotional states.
Answer: C

30. In the fourth paragraph, the writer refers to ‘a golden age’ to suggest that

A  the amount of useful information produced by exploration has decreased.
B   fewer people are interested in exploring than in the 19th century.
C   recent developments have made exploration less exciting.

D  we are wrong to think that exploration is no longer necessary.
Location: 4th paragraph
Explanation: The main keyword ‘a golden age’ is there in the third line of the paragraph. ‘ a golden age, as if exploration peaked somehow….as if the process of discovery is now on the decline…there may be more than 10 million-and that’s not including bacteria…’

Answer: D

31. In the sixth paragraph, when discussing the definition of exploration, the writer argues that

A   people tend to relate exploration to their own professional interests.
B   certain people are likely to misunderstand the nature of exploration.
C   the generally accepted definition has changed over time.
D   historians and scientists have more valid definitions than the general public.
Location: 6th paragraph
Explanation: The answer to this question is in the first line of the paragraph as ‘each definition is slightly different-and tends to reflect the field of endeavor of each pioneer…’Here ‘field’ means ‘profession’. Moreover, the writer says, ‘they set their own particular criteria’. Thus, the answer is A.
Answer: A

32. In the last paragraph, the writer explains that he is interested in

A   how someone’s personality is reflected in their choice of places to visit.
B   the human ability to cast new light on places that may be familiar.
C   how travel writing has evolved to meet changing demands.
D   the feelings that writers develop about the places that they explore.
Location: 7th paragraph
Explanation: The main keyword ‘interested’ is there in the last line of the paragraph as ‘However, this is to disregard the role of human kind…this is what interests me: how a fresh interpretation, even of a well-travelled routes, can give its reader new insights’. ‘well-travelled routes’ is paraphrased as ‘places that may be familiar…’Also, ‘new light’ and ‘new insight’ are synonyms.
Answer: B

 

Questions 33-37

Look at the following statements (Questions 33-37) and the list of explorers below.
Match each statement with the correct explorer, A-E.
Write the correct letter, A-E, in boxes 33-37 on your answer sheet.
NB  You may use any letter more than once.

33.  He referred to the relevance of the form of transport used.

Location: 5th paragraph
Explanation: The location of the answer is in the second last line of the paragraph. ‘Wilfred Thesiger…if I’d gone across by camel when I could have gone by car…’Here, the explorer give reference to camel which was used as a form of transport.
Answer: E

34.  He described feelings on coming back home after a long journey.

Location: 3rd paragraph
Explanation: The answer to this question is in the fourth line of the paragraph as ‘Peter Fleming talks of the moment when the explorer returns to the existence he has left behind with the loved once…’ Here ‘coming back home’ has been paraphrased as ‘returns to the existence…’
Answer: A

 

35.  He worked for the benefit of specific groups of people.

Location: 5th paragraph
Explanation: The main keyword is ‘benefit’ and its reference is there in the middle line of the paragraph.
The line start, ‘Then Robin Hanbury- Tension, a campaigner on behalf of remote so-called ‘tribal’ people, said…’ Here, tribal is a specific group.
Answer: D

36.  He did not consider learning about oneself an essential part of exploration.

Location: 5th paragraph
Explanation: The location of the answer is in the last line of the paragraph as the writer says, ‘exploration meant bringing back information from a remote place regardless of any great self-discovery’. Here, ‘regardless of any great self- discovery’ means ‘did not consider learning about oneself…’
Answer: E

37.  He defined exploration as being both unique and of value to others.

Location: 5th paragraph
Explanation: The main keywords ‘defined exploration’ is there in the first line of the paragraph. ‘Ran Fiennes, dubbed the ‘greatest living explorers’…An explorer is someone who has done something that no human has done before- and also done something scientifically useful. Thus, this statement makes an answer very clear.
Answer: B

List of Explorers
A     Peter Fleming
B     Ran Fiennes
C     Chris Bonington
D     Robin Hanbury-Tenison
E     Wilfred Thesiger

Questions 38-40

Complete the summary below.
Choose NO MORE THAN TWO WORDS from the passage for each answer.
Write your answers in boxes 38-40 on your answer sheet.
The writer’s own bias

The writer has experience of a large number of 38……………….,

Location: 7th paragraph

Explanation: The title of the summary helps to locate the answer in the first line of the last paragraph as ‘I’ve done a great many expeditions and each one was unique…’ Here, ‘ a great many’ is visible as ‘ a large number…’ in the question.
Answer: (Unique) Expeditions

and was the first stranger that certain previously 39………………… people had encountered.

Location: 7th paragraph
Explanation: The answer to this question is in the second line of the paragraph as ‘I’ve lived for months alone with isolated groups of people all around the world, even two ‘uncontacted tribes’..’Here ‘uncontacted tribes’ makes it clear that writer was the first stranger.
Answer: Isolated/ uncontacted

 

He believes there is no need for further exploration of Earth’s 40…………………., except to answer specific questions such as how buffalo eat.

Location: 7th paragraph
Explanation: The answer to this question is in the middle line of the paragraph. The line start, ‘we know how the land surface of our planet lies…the habits of microbes, say, or the grazing behavior of buffalo…’Thus, the answer is land surface.
Answer: (land) surface

‘What is exploration?’ CAM 15

Could Urban engineers learn from dance- Reading Answers Explanations- CAM 15

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *